SPECIALITĂŢI

MEDICI

SERVICII

Alergologie


Alergologia și Imunologia clinică este specialitatea medicală care se ocupă de stabilirea diagnosticului și tratamentului de specialitate al bolilor alergice și tulburărilor sistemului imun ca:
Rinita și rinoconjuctivita alergică (nas înfundat, secreții apoase nazale, mâncărime de nas, ochi, în gât, strănut, ochi rosii, lăcrimare)
Dermatita sau eczema atopică (piele uscată, roșie sau cu bubițe, pruriginoasă, frecvent la copii mici)
Astm bronsic (tuse seacă frecvent dimineața și seara, respirație grea și/sau șuierătoare, răceli frecvente, senzație de apăsare în piept, etc.)
Wheezing recurent la copii (respirația șuierătoare la copii)
Reacții alergice la medicamente (erupții cutanate, umflare a pielii, respirație grea, șoc anafilactic, etc.)
Alergii și intoleranțe alimentare (erupții cutanate, umflare a pielii, dureri abdominale, scaune diareice, greață/vărsături, respirație grea, șoc anafilactic, etc.)
Reacții alergice la înțepături de insecte
Urticaria acută/subacută și cronică
Dermatita de contact
Urticaria fizicală (dermografism, urticaria la rece sau cald, urticarie de presiune, etc.)
Anafilaxia și reacțiile anafilactoide

În ce constă consultul alergologic?
Consultul alergologic constă în anamneza pacientului (întrebări tintite adresate pacientului cu scopul de a stabili un diagnostic alergologic), examenul clinic și testele specifica alergologice (efectuate dacă medicul suspectează în urma anamnezei și examenului clinic, că aveți alergii și are nevoie de mai multe informații despre posibilele cauze).

Ce este alergia?
Alergia este un răspuns exagerat al sistemului imun, adică sistemul imun produce anticorpi împotriva unor substanțe care în mod normal nu ne fac rău, numite alergene. Aceste alergene pot fi:
Respiratorii (care pătrund în organism prin inhilare) polenuri de pomi timpurii de primăvară, polenuri de cereale și graminee, precum și buruieni (pelin, ambrozia, urzica, etc.), acarienii din praful de casă, mucegaiuri, scuame și păr de animale;
Alimentare: cel mai frecvent alergiile alimentare sunt întâlnite la copii, iar alimentele cauzatoare sunt: laptele de vacă, oul de găină (albușul), soia, făina de grâu, alune, arahide, nuci, pește și fructe de mare;
Medicamente: antibiotice (în special din clasa penicilinelor), aspirina și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inhibatori de enzima de conversie (IECA), anestezicele, etc.
Alergenii de contact: înțepături de insecte (albină, viespe, furnici); metale (nichel, cobalt, crom, etc.); latex, țesături sintetice, cauciuc, cosmetice, etc.

Ce înseamnă testarea alergologică?
În funcție de simptomele și semnele clinice ale pacientului, medicul alergolog recomnadă anumite teste alergologice pentru a stabili cu o certitudine cauza, precum și diagnostivul bolii alergice.

Testul alergic prin înțepare (prick test): este cel mai utilizat test cutanat, care stabilește rapid (15 - 30 min.) prezența sau nu a unei alergii și constă în curățarea cu alcool a locului de testare, se fac mici semne pe piele cu markerul și se aplică câte o picătură de extract de alergem lângă fiecare semn. Apoi cu un instrument ascuțit (lanteta specială sterilă) se introduc extractele în suprafața pielii. Picăturile sunt lăsate pe piele timp de 15 - 30 minute după care se citește reacția. Acest test este, de obicei, efectuat pentru a identifica alergiile la polen, mucegai, scuame de animale, acarienii din praful de casă și alimente. Prick testul nu este dureros, nu veți sângera și nu veți simți decât un ușor discomfort de moment.
Testarea la anestezice dentare: inițial se face prick test, apoi diluții de anestezic se introduc intradermic (IDR) și apoi subcutanat (SC). Acest test este de obicei efectuat dacă medicul suspectează sau dorește să excludă o alergie la anestezice dentare.
Patch test: acest test constă în aplicarea alergenului suspectat a fi cauzator pe un plasture, care este apoi aplicat pe piele, la nivelul brațului sau pe spate. Plasturii cu alergeni se mențin 48 de ore după care se dau jos și se citește reacția de către medic. Pacientul va efectua 4 vizite la medicul alergolog pentru citirea rezultatelor: la 48 ore, la 72 ore și 96 ore. Acest test este de obicei efectuat pentru identificarea substanțelor care provoacă dermatita de contact: metale, medicamente, latex, cosmetice, parfumuri, conservanți, vopsele de păr, rășini, etc.
Spirometria constă în măsurarea parametrilor respiratori, în vederea stabilirii unui diagnostic de astm bronșic, bronșită cronică, BPOC, etc. Pacientul trebuie să sufle într-un tubuleț conectat la un aparat, inițial inspir și expir normal, apoi trebuie să tragă adânc aer în piept și să îl expire brusc, cu forță și cât mai lung (expir prelungit).
Peak flowmetrie măsoară parametrii ventilatori, în special la copii.
Testul bronhodilatație se recomandă pacienților care au probleme respiratorii modificate; inițial se face o spirometrie de bază, apoi dacă parametrii respiratori sunt modificați se administrează un spray bronhodilatator cu durată scurtă de acțiune, se așteaptă 15 minute și apoi se execută din nou spirometria.
Testul de bronhoconstricție: se efectuează o spirometrie bazală, dacă parametrii respiratori sunt în limite normale, dar din anamneză uspectăm că pacientul acuză simptome de astm bronșic, se efectuează testul de bronhoprovocare, care constă în inhalare de aerosoli cu o substanță (metacholina) în doze progresiv crescânde, timp de 1 - 2 minute. După fiecare doză de metacholină pacientul va efectua spirometria pentru a observa dacă parametrii ventilatori se modifică. Testul este pozitiv dacă VEMS scade cu 20%.

Nu se poate efectua un test alergologic:
Dacă luați medicamente care interferă cu rezultatele testului: antialergice, antidepresive și unele medicamente contra arsurilor la stomac (inhibitorii receptorilor H2). Aceste medicamente trebuie întrerupte (dacă medicul decide acest lucru) cu 7 - 10 zile înainte de efectuarea testului alergic;
La pacienții cu afecțiuni severe sau întinse pe suprafețe mari ale pielii cum ar fi eczemele sau psoriazisul sau la cei cu dermografism sever;
La pacienții cu anafilaxie în antecedente la testele alergice sau cu risc crescut de anafilaxie la testarea cutanată;
La gravide;
TBC activă, stări febrile, boli sistematice severe.

PARTENERI