SPECIALITĂŢI

MEDICI

SERVICII

GASTROENTEROLOGIE ŞI HEPATOLOGIE


Gastroenterologia este specialitatea care are ca şi obiectiv prevenţia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor tubului digestiv şi a organelor anexe.

Hepatologia este specialitatea care are ca şi obiectiv prevenţia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor hepatice: steatohepatita non-alcoolică şi alcoolică. Hepatita cronică virusală B, C sau D, ciroza hepatică.

În cadrul policlinicii noastre îşi desfăşoară activitatea medici specialişti şi primari gastroenterologi cu experienţă în acest domeniu, care oferă o gamă variată de servicii medicale specifice:
examinare clinică şi consiliere de specialitate
ecografie abdominală generală
endoscopie digestivă superioară cu biopsie
endoscopie digestivă inferioară cu biopsie
examen proctologic

Policlinica noastră oferă servicii medicale la standarde europene, fiind singura unitate medicală din Timişoara unde aparatura endoscopică este spălată şi sterilizată cu maşină de spălat automată.

Ecografia abdominală
Ecografia este o metodă care foloseşte undele acustice reflectate pentru a produce o imagine a organelor abdominale. Ecografia asigură o bună evaluare a stării de sănătate a organelor interne în care nu se află aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinară, prostată), fiind una din principalele posibilităţi de diagnosticare, alături de celelalte examene şi analize de laborator.
Ecografia abdominală este indicată la orice pacient cu o durere abdominală localizată sau difuză, în măririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau în prezenţa unui sindrom diseptic suspect de a fi datorat unei sarcini în primul trimestru.

Endoscopia digestivă superioară (gastroscopia)
Endoscopia digestivă superioară permite examinarea esofagului, stomacului şi a duodenului (prima porţiune a intestinului subţire) cu ajutorul unui tub flexibil, numit endoscop, care este dotat cu o cameră de luat vederi şi o sursă de lumină care permit proiectarea imaginilor pe un monitor.
Gastroscopia se indică pentru elucidarea cauzei durerilor abdominale persistente, vărsăturilor, porizisului (arsuri retrosteranale), dificultăţilor de înghiţire, sindroamelor anemice, sângerărilor gastro-duodenale. Este metoda de selecţie pentru diagnosticul ulcerelor gastro-duodenale, a tumorilor esofagiene, gastrice sau duodenale. În timpul gastroscopiei poate fi necesară prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasă).
Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea caracterului benign sau malign al ţesutului examinat. Manevra nu este dureroasă şi se execută cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop.

Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia)
Endoscopia digestivă inferioară permite examinarea intestinului gros cu ajutorul unui tub flexibil, numit endoscop, care este dotat cu o cameră de luat vederi şi o sursă de lumină care permit proiectarea imaginilor pe un monitor. Colonoscopia se efectuează pentru evaluarea unor simptome ca:
dureri abdominale persistente,
diaree cronică,
constipaţie,
rectoragie (sângerare),
modificări ale tranzitului intestinal,
anemie feriprivă neexplicată,
îngroşare a peretelui intestinal descoperită prin metode imagistice (ecografie abdominală, tomografie computerizată),
leziuni ale intestinului gros evidenţiate prin alte investigaţii (irigografie);
de asemenea, colonoscopia este indicată pentru depistarea polipilor colo-rectali (screening-ul cancerului de colon la persoane peste 50 de ani, asimtomatice), pentru supravegherea după polipectomie sau după intervenţii chirurgicale pentru cancer colorectal.
În timpul colonoscopiei poate fi necesară prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasă). Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea caracterului benign sau malign al ţesutului examinat. Manevra nu este dureroasă şi se execută cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop.
Colonoscopia este metoda de elecţie pentru depistarea cancerului colo-rectal, de aceea orice persoană cu vârsta peste 50 de ani, asimptomatică, are indicaţie de efectuare a colonoscopiei.

Examinarea proctologică
Examenul proctologic reprezintă examinarea orificiului anal, canalului anal şi a rectului inferior şi este compus din mai multe etape:
inspecţia,
examinarea digitală,
anuscopia şi
rectoscopia.
Un examen proctologic este indicat în prezenţa unor simptome anale ca:
sângerare,
durere,
scurgeri,
mâncărimi (prurit),
formaţiuni anale,
tulburări ale defecaţiei.
În prezenţa sângerărilor anale, examenul proctologic trebuie completat cu o examinare a întregului colon (colonoscopie). Prin examinarea proctologică pot fi diagnosticate următoarele afecţiuni: hemoroizi, fisuri anale, fistule, abcese, tumori anale, perianale şi rectale.
Examinarea se efectuează în condiţii de intimitate riguroasă.

PARTENERI